· 

Kies de juiste doelen

Doelen kiezen voor jezelf lijkt iets simpel. Je denkt even na over wat je wil bereiken op vlak van je carrière, gezondheid, sportieve bezigheid of hobby, plakt er een datum op, en klaar. Spijtig genoeg leert de ervaring ons dat dit niet echt klopt. 

 

Stel je wilt al een hele tijd Spaans leren... Met nieuwjaar beslis je dat het genoeg geweest is. “Dit jaar neem ik actie!”. Je geeft jezelf voldoende tijd, want spaans leer je niet op één-twee-drie, dus beslis dat je tegen het einde van het jaar de basis moet kennen. Je installeert een app, vraagt als cadeau een aantal boeken en klaar. De eerste weken loopt alles goed, maar na verloop van tijd wordt het druk op het werk, verlies je de app uit het oog en raak je de voeling met je doel kwijt.    

 

Voor we het goed en wel beseffen, passeert de vooropgestelde datum van de doelen die we stellen, wat voor frustraties zorgt. “Had ik maar meer actie ondernomen!”. 

 

Dit komt doordat we telkens 3 grote fouten maken bij het stellen van doelstellingen. 

 

 

1. We kiezen voor resultaatgerichte doelen in plaats van gedragsdoelstellingen 

2. We kiezen vaak voor “don’t doelen” in plaats van “do doelen

3. We kiezen voor prestatiegerichte doelen in plaats van beheersingsdoelen 

 

Gedragsdoelen vs Resultaatgerichte doelen: 

 

Resultaatgerichte doelen zijn doelen zoals: “Ik wil 10 kg verliezen.” of “Ik moet vloeiend Spaans kunnen spreken”. Het probleem met deze doelen is dat ze vaak afhankelijk zijn van een heleboel externe factoren. We hebben hier dus niet altijd de volledige controle over. 

 

Gedragsgerichte doelen zijn doelen die je wel 100% in eigen handen hebt. Het zijn acties die maken dat je uiteindelijke resultaat behaald kan worden. Bijvoorbeeld: “Elke wanneer ik uit mijn bed kom, maak ik 5 grammatica oefeningen in mijn Spaans werkboek.”

 

Acties kan je controleren, een eindresultaat niet.  Elk eindresultaat wordt bepaald door een hele reeks aan gedragingen die je stelt, dus is het beter die als doelen te formuleren.

 

 

Do doelen vs. don’t doelen  

 

Ook deze ‘fout’ is logisch. Wanneer we iets willen, vertrekken we vaak vanuit iets dat ons stoort. “Ik wil niet meer roken, want dat is slecht voor mijn gezondheid.” “Ik ben het beu om mijn plan niet te kunnen trekken op vakantie is Spanje”. Al is het beter deze zaken om te draaien, en het positief te benaderen. “Ik wil graag fit en gezond leven.” ,“Ik wil vlot meepraten met de local community in Spanje.”

 

Do-doelstellingen zorgen er voor dat je iets ter vervanging hebt van je oude gewoonte. Ze zorgen voor meer succesbeleving, voelen goed aan en maken dat je blijft doorzetten. Wanneer je kiest voor don’t-doelen, is de kans dat je gevoelens van falen ervaart veel groter. Moeten stoppen met iets is psychologisch contraproductief. 

 

Dus opteer in plaats van bijvoorbeeld: “ik mag geen sigaretten meer roken” eerder iets als “Ik ga na elke maaltijd buiten genieten van een tas thee”. Want thee zit vol met antioxidanten, werkt ook kalmerend en heeft veel meer verschillende smaakjes dan mijn sigaret. 

 

 

Beheersingsdoelen vs Prestatiedoelen 

 

Prestatiedoelen spreken voor zich. “Ik wil dit jaar de beste verkoopcijfers voorleggen aan mijn baas en zo die dikke bonus binnenhalen!”. Ze zijn gericht op een specifieke prestatie waar meestal een vorm van beloning aan vast hangt. Beheersingsdoelen daar tegenover richten zich eerder op leren, het ontwikkelen van vaardigheden en iets tot in de puntjes willen kunnen of begrijpen. “Ik ga vanaf nu elke avond werken aan mijn verkooptechnieken. Ik wil een houtstoof aan een ijsbeer kunnen verkopen.”

 

Net zoals bij de resultaatgerichte doelen, kan er veel misgaan wanneer je een prestatie voorop stelt. je kan bijvoorbeeld een periode werkonbekwaam zijn, waardoor die bonus binnenhalen voor jou onmogelijk wordt. Het is dus veel interessanter om na te gaan welke skills je allemaal dient te beheersen. De prestaties volgen dan natuurlijk. 

Wil je hulp met het kiezen van je doelen en ze in een gestructureerd plan gieten? Wil je graag geholpen, gesteund en gecoacht worden in het bereiken van je nieuwe goed gekozen doelen? 

 

Dan is een coachingstraject bij Bolster iets voor jou. Neem hier contact met ons op.

NEEM CONTACT OP: 

GSM: +32479612810

Mail: bolster.pt@gmail.com

 

Gert-Jan De Vis

Pater de Smetlaan 7 

9200 Dendermonde

BTW: BE 0691 819 143