· 

Terug sporten na een bevalling

Ken je iemand die dit leuk zou vinden? (Of iemand die dringend een hint nodig heeft) Deel gerust! 

Hoe lang moet je rusten vooraleer je terug kan beginnen sporten na de bevalling?

Na de bevalling zo snel mogelijk die zwangerschapkilo’s kwijtraken, dat is het doel van elke kersverse mama. Maar vanaf wanneer mag je weer sporten na de zwangerschap? Dat hangt af van enkele factoren.

 

1. Je fysieke activiteit voor en tijdens de zwangerschap

 

Een sterk lichaam herstelt sneller, dat geldt ook voor het herstel na de bevalling. Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Door hormoonverandering versoepelen je gewrichten, door de groei van je bolle buik steken fysieke klachten de kop op en met een baby in je buik vragen kleine dingen al snel veel energie. Ook tijdens de bevalling moet je lichaam veel kracht produceren. De weeën, het persen,…

het wordt niet voor niets de arbeid genoemd. 

 

Dames die voor en tijdens de zwangerschap sportief waren, hebben hun lichaam voorbereid op deze belasting.. Ze starten met een stevige basis aan de zwangerschap, tijdens de bevalling verkleind deze basis. Maar een sterk lichaam herstelt sneller, en na dit herstel kan ook de kracht weer beetje voor beetje opgebouwd worden.2Het

 

2. verloop van de bevalling

 

Een natuurlijke bevalling is een intensieve inspanning. Vooral je spieren moeten hier hard werken, maar zoals hierboven vermeld is een sterk lichaam hierop voorbereid. Eventuele wondjes van een knip of een scheur moeten wel de tijd krijgen om te herstellen. 

Bij een bevalling met keizersnede heeft het lichaam langer rust nodig. Het is belangrijk dat de wonde tijd krijgt om te genezen voordat je je spieren weer gaat belasten. Raadpleeg hiervoor je dokter/gynaecoloog.

3. Het herstel van je diastase

 

Door het uitzetten van de buik rekken de rechte buikspieren mee en ontstaat er een opening tussen de buikspieren, dit wordt de diastase genoemd. Het vergroten van deze opening komt op een natuurlijke wijze, maar het trainen van de rechte buikspieren kan dit mee in de hand werken. Oefeningen die focussen op de rechte buikspieren worden best vermeden tijdens de zwangerschap en de eerste weken na de bevalling.

 

Om het herstel van de diastase te vergemakkelijken kan men wel de volledige core trainen en oefeningen doen voor de schuine buikspieren. Deze kunnen de krachten op de rechte buikspieren opvangen.

4. Het herstel van bekkenbodem

 

Ook de bekkenbodemspieren worden belast tijdens de bevalling, deze spieren dragen de organen in je bekken en zorgen ervoor dat je kan plassen of net je plas kan ophouden wanneer nodig. Na de bevalling zijn deze spieren uitgerokken en een zwakke bekkenbodem zorgt voor enkele ongemakken. Vooral schokken tijdens het lopen of springen zijn heel belastend, zet dit soort inspanningen dus nog even on hold tot je bekkenbodem weer hersteld is. Doe dus regelmatig bekkenbodemoefeningen om je bekkenbodem sterk te houden.

Conclusie

 

Op basis van alle bovenstaande punten kan je vanaf 6-12 weken na je bevalling starten met rustige spierversterkende oefeningen. Met zware krachtoefeningen en oefening op rechte buikspieren wacht je best tot je diastase weg is. Pas als je bekkenbodemspieren hersteld zijn, mag je je weer aan loop- en sprongoefeningen wagen. 

 

Let op, ga voor je begint eerst even lang bij een kinesist voor een postnatale check-up. Wil je na je zwangerschap veilig en vlot die zwangerschapskilo’s kwijt en er nog wat spieren bij? Neem dan contact op met onze woman specific coach Lisse.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

NEEM CONTACT OP: 

GSM: +32479612810

Mail: bolster.pt@gmail.com

 

Gert-Jan De Vis

Pater de Smetlaan 7 

9200 Dendermonde

BTW: BE 0691 819 143