
Ken je iemand die dit leuk zou vinden? (Of iemand die dringend een hint nodig heeft) Deel gerust!
Eieren, ze zijn er in alle soorten en maten en je kan ze op zoveel verschillende manieren
klaarmaken. Er wordt al enkele jaren gespeculeerd over het effect van eieren op de
gezondheid, meer bepaald op de cholesterol.
Eieren zijn nochtans een zeer gezond en voedzaam, maar er is inderdaad ook wel wat
cholesterol aanwezig, en dan vooral in de eidooier. Een hoge cholesterolwaarde in het bloed
wordt gelinkt aan hart-en vaatziekten. En vroeger werd dan ook gedacht dat eieren dit type
cholesterol rechtstreeks kon beïnvloeden en verhogen.
Latere onderzoeken vanaf 2017-2018 tonen echter aan dat wanneer er zelfs tot 12tal eieren
per week werden gegeten geen nadelige gevolgen bleek te hebben.
In 2020 werd er gekeken in een onderzoek naar de eiconsumptie van in totaal 177.555
deelnemers, waarvan 31.000 mensen met hartaandoeningen. De deelnemers kwamen uit 50
verschillende landen, verdeeld over 6 continenten. Ook uit dit onderzoek bleek dat het gebruik tot gemiddeld 7 eieren per week geen grotere kans geeft op hart- en vaatziekten.
Natuurlijk, onderzoeken moeten niet altijd blindelings geloofd worden. De conclusie blijft:
overdaad schaadt. Er is dus een algemene richtlijn van het te houden rond de 6 à 7 eieren per week.
Belangrijk om te onthouden is dat je hierbij rekening moet houden met de rest van je
eetpatroon. Iemand met een eetpatroon dat al veel vette, cholesterolrijke voeding bevat, en
hierbij nog eens 10 eieren per week eet, zal hiervan sneller beïnvloeding kunnen krijgen dan
iemand die een evenwichtig en gezond eetpatroon heeft.
Bronnen
1. Dehghan, M., Mente, A., Rangarajan, S., Mohan, V., Lear, S., Swaminathan, S., et al.
(2020). Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in
177,000 people in 50 countries. The American Journal of Clinical Nutrition , 111 (4), 795-803.
2. Geiker, N., Larsen, M., Dyerberg, J., Stender, S., & Astrup, A. (2018). Egg consumption,
cardiovascular diseases and type 2 diabetes. European Journal of Clinical Nutrition , 72 (1),
44-56.
3. Richard, C., Cristall, L., Fleming, E., Lewis, M., Jacobs, R., & Field, C. (2017). Impact of Egg
Consumption on Cardiovascular Risk Factors in Individuals with Type 2 Diabetes and at Risk
for Developing Diabetes: A Systematic Review of Randomized Nutritional Intervention
Studies . The Canadian Journal of Diabetes , 41 (4), 453-463.
4. Sainsbury, A., Caterson, I. D., Nicholas, F. R., Denyer, G., Fong, M., Gerofi, J., et al. (2018).
Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the
Diabetes and Egg (DIABEGG) Study – randomized weight-loss and follow-up phase. The
American Journal of Clinical Nutrition , 107 (6), 921-921.
Reactie schrijven