· 

Gezond vet verliezen

Ken je iemand die dit leuk zou vinden? (Of iemand die dringend een hint nodig heeft) Deel gerust! 

Je wil wat vet verliezen... Daar is op zich niets mis mee, alleen weet je niet goed waar te beginnen, en hoe je dit best kan aanpakken.. Een crashdieet en je te pletter lopen geven je uiteindelijk niet het gewenste resultaat, waardoor je gefrustreerd achter blijft... Sounds familiar? Lees dan onze tips om duurzaam en gezond vet te verliezen!

 

Er zijn 10001 manieren om je lichaamsgewicht of je vetpercentage te laten dalen. Een groot deel daarvan zijn niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. Zeg nu zelf, een maand lang artificiële shakes je lijf in gieten kan weinig goeds met zich mee brengen, niet? Gelukkig zijn er ook "goede" wegen die naar Rome leiden. Ik overloop in deze post enkele direct toepasbare tips die je helpen vet verliezen én je gezondheid ten goede komen! 

 

1) Drink heeeel veeeel water! 

 

Ja, 3 liter water drinken per dag helpt je wel degelijk vermageren. Je blijft gehydrateerd en je metabolisme wordt geoptimaliseerd. Nu je toch geen dorst meer hebt, kan je gerust wat alcohol, fruitsap, frisdrank,.. aan de kant laten staan. Thee en koffie brengen hier en daar wat variatie. 

 

2) Start met krachttraining!

 

Krachttraining zorgt voor het aanmaken van vetvrije massa. Deze verhoogt na verloop van tijd je rustmetabolisme (dit wil zeggen dat je meer energie verbruikt in rust). Na anaeroob gerichte krachttraining blijf je een hoop calorieën verbranden, ook al zit de training er al even op. In tegenstelling tot cardiotraining, helpt de hormonale respons bij krachttrainingen (verhoogde hoeveelheid groeihormoon) je vet te verbranden. Na duurtraining verhoogt het cortisolniveau in je bloed, wat tegengestelde effecten teweeg brengt. 

 

3) Slaap regelmatig en lang!

 

Voldoende slapen (8u), boost je performance op training. Slaap reguleert heel wat in ons lichaam, zoals ons hoger- en verzadigingsgevoel overdag, je insuline gevoeligheid en je Cortisol levels. Bovendien zorgt onze slaap ervoor dat we fysiek en mentaal herstellen. Dit wil zeggen dat je zonder voldoende slaap, heel wat trainingseffect mist. 

 

4) Weg met kant-en-klare of verwerkte voeding! 

Eet "echte" dingen! Dit spreekt voor zich, een bifiworst heeft niet dezelfde nutritionele waarde als een lekkere verse steak. Avocado's zijn beter dan choco, en de vitamientjes / mineralen die uit een appel haalt, zijn niet te vinden in een bus appelsap. 

5) Doe high-intensity intervals om je conditie te trainen! 

 

Spurt intervals, of voor korte periodes (8 sec) een aantal keer alles geven op een fiets, verbeteren niet alleen je conditie. Ze zorgen ook voor een hoge stofwisseling, aanmaak van groeihormoon en opbouw van "lean mass". 

 

6) Eet eiwitten van hoge kwaliteit bij elke maaltijd! 

 

Eiwitten zorgen voor de opbouw van weefsel in ons lichaam, en geven een verzadigd gevoel. Daarbovenop zijn ze ook rijk aan vitamines en mineralen. Eet ze bij voorkeur bij elke maaltijd en kies voor proteïne rijke voedingsstoffen van hoge kwaliteit. Denk aan mager en organisch vlees, eitjes, vis, Griekse yoghurt,.. 

 

7) Word zo actief mogelijk! 

 

Je N.E.A.T. (non exercise activity thermogenesis) omhoog krijgen, helpt je vet te verliezen, en het ook weg te houden. Je bouwt nieuwe gewoontes op die blijven. Neem telkens de trap, ga te voet of met de fiets naar de winkel of het werk, ontstress 's middags met een kleine wandeling, of speel een halfuurtje actief mee met je kids. 

 

8) Planten boven granen! 

 

Granen zijn over het algemeen calorierijk en laag in micronutriënten. Groenten en fruit verteren beter, bevatten een hoop gezondheidsbevorderende elementen en zijn meestal lager in calorieën. Zo zijn broccoli, bloemkool en bessen bijvoorbeeld rijk aan anti-oxidanten! 

 

Bonus tip: 

 

Laat je begeleiden! De steun, kennis en verantwoordelijkheidszin die een coach jou brengt, kan wel eens de bepalende factor zijn in het al dan niet behalen van je doelstellingen. We hebben naast deze tips nog heel wat in onze mouw zitten om je te helpen. Neem gerust contact op indien je vragen zou hebben over wat wij zoal kunnen betekenen voor jou.  

NEEM CONTACT OP: 

GSM: +32479612810

Mail: bolster.pt@gmail.com

 

Gert-Jan De Vis

Pater de Smetlaan 7 

9200 Dendermonde

BTW: BE 0691 819 143